Før du køber Raw Denim Selvedge Jeans

Hvilke jeans skal du vælge, hvilke myter er sande – og hvilke er falske?

Er du nået dertil, hvor du overvejer at købe dit første par raw denim selvedge jeans, så har du sikkert opdaget, at der er tonsvis af online-fora og artikler om emnet. Du har sikkert læst om denim-fans – eller Denimheads – der siger, at du skal vente et år med at vaske dem, og du har måske set billeder af folk, der tager deres nye par på i badekarret for at få dem til at tilpasse sig perfekt. Der er mange myter og mange holdninger om Raw Denim Selvedge jeans. Vi har samlet lidt tips til at komme videre her.

Hvilket mærke skal man vælge?

Selvom raw denim selvegde jeans stadig er lidt et niche-produkt, er der overraskende mange forskellige fabrikanter og brands. Generelt set er raw denim jeans dyre. Markant dyrere end masseproducerede jeans. Men samtidig er prisforskellene er ret store mærkerne imellem, og man opdager hurtigt, at det kan være svært at vælge det rigtige par.

Overordnet set vil vi anbefale at købe et par, du kan prøve på. Det primære for raw denim selvedge jeans er, ligesom ved almindelige jeans, hvordan de sidder. Er du nødt til at bestille online, vil vi anbefale, at du bestiller hos en butik, hvor det er nemt at returnere bukserne, hvis de ikke passer. Navnlig hvis det er dit første par.

Når du har fået et par, der passer, er det nemmere og behæftet med mindre risiko at bestille online, hvor det naturligvis er dér, hvor man kan få fat i de mere “eksotiske” brands. Ofte har fabrikanterne og online-butikkerne gode size guides på deres hjemmesider, og de enkelte modellers mål i længde, lår, vidde osv. fremgår tit hjemmesiderne.

Her kan du læse vores anbefalinger, når det gælder valg af mærke.

What makes raw denim so special is that the end result – and process – is uniquely yours. There is no right or wrong way to wear your jeans.

Jason Pecarich,
Grundlægger, Division Road, Seattle

Hvor kraftige skal de være?

Hvad er det med de der ounces?

En af de første betegnelser, du lærer, når du træder ind i denimverdenen, er “ounces” (normalt forkortet som ‘oz’ eller ‘oz.’ på skrift). Denne masseenhed bruges til at kategorisere denimstof efter vægt. Jo højere ounces, jo tungere denim og dermed tykkere jeans.  Alle Raw Denim Selvedge jeans-modeller er tydeligt markeret med stoffets ounce-tal, f.eks. “21oz”.

Man kategoriserer vægten således:

  • under 12oz: Lightweight
  • mellem 12oz og 16oz: Midweight
  • over 16oz: Heavyweight

Det er en myte, at tungere denimstof er ensbetydende med bedre holdbarhed. Dér spiller andre faktorer ind; sort og kvalitet af den benyttede bomuld, garntype, og vævningsspænding er bedre indikatorer for lang holdbarhed.

Selvom det kan være fristende at hoppe direkte om bord i et par Iron Heart 21oz Heavyweight, men det er nok bedre at gå efter Midweight denim til at begynde med, gerne mellem 13 og 15 ounces. I denne kategori får du fornemmelsen af raw denim stivhed og samtidig stærkt og holdbart denimstof.

Sanforized eller Unsanforized

Pre-shrunk eller shrink-to-fit

Unsanforized (usanforiseret) og shrink-to-fit denim er i bund og grund en denim, der endnu ikke er blevet krympet. Sanforisering er en bearbejdningsproces, der benyttes for at fjerne det meste af krympningen, der er tilbage i stoffet, således at bukserne ikke kryper alt for meget ved første vask.

Hardcore denim-heads sværger som regel til Unsanforized og shrink-to-fit denim som værende den “reneste” form for denim, og det er her, hele processen med at lægge jeans i blød i badekarret og tage dem på, mens de er våde, kommer fra. Tanken er, at denimstoffet, når det tørrer, vil krympe og tilpasse sig kroppen, hvilket skulle give den bedste pasform. Denne proces er selvfølgelig lidt kompliceret, og der er en vis risiko for, at man ikke rammer tilpasningen i første forsøg, så der er ingen skam i at vælge sanforiserede jeans.

Usanforiseret denim er naturligvis mere skånsomt for miljøet, men hvis man alligevel får sendt sine jeans fra den anden side af kloden, skal man nok ikke pudse sin miljøbevidstheds-glorie med dem.

Inden du tager dine Raw Denim Selvedge Jeans i brug

En nem metode til at tilpasse nye raw denim Unsanforized jeans.

På nettet er der mange anbefalinger til at tilpasse et nyt par usanforiserede jeans, og der er mange variationer og tips.

En simpel metode er at lægge jeans’ne i blød i en balje koldt vand i 30 til 45 minutter, Derefter hænges de til tørre, indtil de er fugtige. Derpå kan du tage dem på og gå en tur eller lave en anden stående aktivitet og dermed lade jeans’ne tørre færdigt, mens de sidder på. Dette vil hjælpe med at kontrollere krympningen, og denimstoffet vil forme sig tættere på din kropstype. Hvis du har brug for, at de krymper lidt mere, så lad dem hænge tørre længere. Omvendt, tag dem på når de er mere fugtige, hvis du har brug for, at de krymper knap så meget.

Selvedge

Det er ikke kun denimstoffet, der betyder noget – vævningen er vigtig!

Raw Denim Jeans er ikke ensbetydende med Selvedge Jeans. Raw Deinm kan i sagens natur fremstilles på alle vævtyper. Selvedge er vævet på gammeldags skyttevæve, såkaldte Shuttle Looms, og er kendetegnet ved ægkanten. Skyttevæve laver kanter i begge sider af stoffet – kaldet self-edge. Stoffet, der anvendes til almindelige jeans, klippes til, hvilket giver en flosset kant. Vævningens kant ses på indersiden af bukserne, og for kendere er det nemt at skelne Selvedge-jeans fra almindelige jeans (se billedet). Væveprocessen på skyttevæve er mere tidskrævende, hvilket i sagens natur gør Selvedge Jeans dyrere.

Det er altså både stoffet OG vævningen, der gør Raw Denim Selvedge/Selfedge jeans cool. Og det er derfor, man giver sine Raw Denim Selvedge Jeans et lille opsmøg – på den måde kan andre denimheads genkende dem.

Til venstre: Selvedge jeans
Til højre: almindelige jeans

Selvedge (eller selfedge) jeans overfor almindelige jeans

Hvornår skal raw denim jeans vaskes – og hvor ofte?

Myterne og holdningerne til vask af raw denim er mange

Et af de største diskussionsemner på nettet om raw denim handler om, hvordan og hvor ofte man skal vaske sine jeans. Nogle mener, at du kun skal sætte dine jeans i blød og aldrig smide dem i vaskemaskinen eller tørretumbleren. Andre vil sige at vaske dem i havet og gnide dem med sand er denim-fans’ sande metode. Og så er der selvfølgelig dem, der går ind for aldrig at vaske raw denim jeans overhovedet.

Men hvis du er ude efter et par raw denim jeans for deres holdbarhed, bør du vaske dine jeans. Denim er designet til at blive vasket, når det er snavset. Hvis man ikke gør det, vil det øge bakterier og snavs i fibrene og garnet, hvilket vil få stoffet til at nedbrydes hurtigere og dermed miste sin styrke og holdbarhed.

Man bør dog vente i relativt lang tid, før man vasker dem første gang. Det anbefales at gå med dem mindst 30 gange, men helst 60-90 gange, før man vasker dem første gang.

De vigtige detaljer

Baglomme-sting, broderinger & mærkelapper

Når du har fundet frem til det rigtige stof og den rigtige størrelse, er det naturligt at begynde at se på de mange muligheder, der ligger i detaljerne. De forskellige brands benytter detaljer som baglomme-sting, mærkelap, broderinger eller “taps” på baglommerne til at differentiere sig fra de hinanden. Og lad os være ærlige: det er formentlig kun andre denimheads, der bemærker de små detaljer, men hey, det er jo netop det, der gør det sjovt.

Baglomme-sting

Levi’s jeans er let-genkendelige bagpå: den ikoniske Red Tap er én ting, og de to buer, der pryder baglommerne, er en anden. Der er utallige måder, som fabrikanterne har tegnet baglomme-stingene på, og nogle fravælger dem bevidst og lader baglommen stå uden pynte-sting. Naked & Famous, Asket, The Real McCoys og The Unbranded Brand har alle jeans med baglommer uden pynte-sting. The Unbranded Brand har bevidst udeladt alle detaljer for netop at fremstå så enkle som muligt. Et fravalg af detaljer er vel også en slags detalje.

Mærkelappen: Jacron Label

Mærkelappen bagpå kaldes Jacron Label. Oprindeligt var det det primære sted et brand kunne differentiere sig på, da logoer ikke ellers er at finde på jeans. Der findes mange forskellige måder at gribe en Jacron Label an på. The Flat Head og Iron Heart har store, læder-patches, som får en fed patina efter lang tids brug. Momotaros og Oni Denims Jacron Labels er også læder, men tyndere og mere diskrete. Og igen andre vælger helt at udelade en patch – A.P.C., Asket, The Unbranded Brand, f.eks.

Mærkelappen er – som næsten alt andet når det gælder Raw Denim Selvedge Jeans – et diskusionsemne: Skal bæltet trækkes under eller over mærkelappen? Altså: vil du gerne fremvise mærket og dermed vise, at du går op i brandet? Eller vil du lade bæltet dække for mærket, fordi du går efter det underspillede look? Som altid er svaret: begge dele er altså OK. Nogle patches er syet hele vejen rundt og vil derfor kræve, at man ripper nogle sting op for at kunne trække bæltet igennem. Gør man det, er det MEGET bevidst, at man gerne vil flashe mærket. Andre Jacron Labels er åbne og tigger nærmest brugeren om at lade bæltet køre inden under. Og så er der de jeans, hvor mærkelappen simpelthen er for flot til at skjule bag et bælte – der i øvrigt slider lappen ujævnt.

Broderinger og tabs

Levi’s Red Tab er som nævnt ikonisk og en afgørende del af det samlede billede, der udgør Levi’s jeans. Broderinger og tabs på Raw Denim Selvedge jeans deler også vandene. Nogle sværger til det enkle udtryk, til hvilket sådanne detaljer ikke passer ind. Andre vedkender sig, at eksempelvis broderinger er med til at få visse brands til at skille sig ud. Naked & Famous’ Made in Japan kollektion er forsynet med et rødt ahorn-blad – en meget fin detalje. Iron Heart har en lille syning, der ligner et liggende W skrevet med rød tråd yderst på højre baglomme; også et unikt element. Pure Blue Japans broderede blad på den inderste kant af højre baglomme er den lækreste detalje. Man skal dog være opmærksom på, at det på lang afstand ser ud, som om man har sat sig i et tyggegummi.

Alt i alt er detaljerne medvirkende til, hvilket brand man vælger – det kommer man næppe uden om. Se mere om de enkelte fabrikanter i oversigten over Raw Denim Jeans brands.

Naked & Famous gør en del ud af deres Jacron Labels

Naked and Famous Jacron Label Patch

Iron Heart Jeans
Jacron Label
&
brodering

Iron Heart jeans - selvedge jeans i topkvalitet

The Real McCoy Jeans
Ingen baglomme-sting